Bliv klar til udvidet producentansvar

Når den nye lovgivning træder i kraft fra 2025, vil det give flere nye opgaver for danske producenter. Læs, hvordan vi kan hjælpe jer med at gøre jeres emballage sorteringsparat.

EU's udvidede producentansvarspolitik kommer til at gælde i Danmark fra 1. juli 2025. Den stiller krav til, at producenter og importører tager ansvar for de omkostninger, der er forbundet med at håndtere deres emballage, når den skal sorteres som affald.

Afgiften skal gradueres i forhold til miljøbelastningen på den enkelte emballage. Det vil sige, at emballagetyper, der er lette at sortere og genbruge, vil være forbundet med en lavere afgift. 

I Procudan har vi mange års erfaring med at optimere emballageløsninger. Vi har udviklet en systematisk tilgang, som kan hjælpe jer med at tage det næste skridt mod stadig mere grønne emballagevalg.

 
Sorteringsparat emballage giver lavere afgift

Det ligger endnu ikke helt fast, hvordan de nye afgifter vil være gradueret i forhold til miljøbelastning, og det kan derfor være svært at vide, hvad man præcist skal være opmærksom på. Men formålet med producentansvaret er at motivere til designs, der er bedre egnet til sortering, genbrug og bortskaffelse. 

Genanvendelige produkter, der er lette at sortere, vil være forbundet med en mindre miljøpåvirkning, og producenter bør derfor forsøge at erstatte konventionelle emballager, der består af flere forskellige typer plast, med monomaterialer. Samtidig bliver vægt en faktor for afgiften, og derfor er det vigtigt at forsøge at reducere mængden af plast i emballagen. 

Besøg erhvervsorganisationen VANA for at læse mere om lovgivningen. 

 

Få et gennemsyn af jeres løsninger

Den nye lovgivning kan give anledning til at gentænke emballagen, så den ikke bare er funktionel og pålidelig, men også opdateret med nye materialer og teknologi.

Et gennemsyn af både produktionsforhold, produkt og emballage kan sætte lys på nye muligheder og løsninger. Vi hjælper jer med at lave en plan for, hvordan jeres nuværende emballageløsninger forbedres indenfor bæredygtighed, overemballering og materialevalg. Bestil et gennemsyn

 

Muligheder inden for monomateriale

En hel konkret mulighed for at gøre jeres emballage sorteringsparat er at undersøge muligheden for at overgå til monomaterialer.

Emballage i monomateriale fås i mange designs, som kan tilpasses forskellige behov og produktionsformer. Der er derfor stor fleksibilitet og mulighed for at tilpasse jeres emballage og finde den helt rette løsning, så jeres emballage er optimeret i forhold til det udvidede producentansvar. 

 

Se sortiment af monomaterialer

Lignende indhold