Smagsdommere skal sikre kvaliteten

Procudans nye smagspanel skal være et ekstra kvalitetsfilter, og det er et godt eksempel på, at det kan være ganske produktivt at have praktikanter i huset.

Ordet smagsdommer har en negativ klang. For smag er vel individuelt.

Men så alligevel ikke. For de menneskelige sanser har forudsætningerne for at afkode kvalitet i mange sammenhænge.

Navnlig når det kommer til mad. For netop smagssans og lugtesans er udviklet, så vi kan vurdere kvaliteten og genkende det, vi spiser.

Og med den rette vejledning og systematik kan disse medfødte evner være effektive redskaber til for eksempel at opdage tilstandsændringer ved fødevarer.

 

Praktikant med særlig interesse

For en fødevarevirksomhed som Procudan er det nærliggende at tage medarbejdernes sanser i brug.

Derfor har vi oprettet et smagspanel, der skal gøre det muligt at vurdere smag og kvalitet i forbindelse med de forsøg, vi laver med vores ostevoks ProCera.

Men også i forhold til andre fødevarer som for eksempel de forskellige kategorier af tørret frugt og nødder, som vi opbevarer på vores lager.

Til at sætte smagspanelet op, har vi haft god hjælp af Andreas Kristensen.

Han læser Fødevareteknologi og applikation på Erhvervsakademi Aarhus, men det sidste halve år har han været praktikant hos Procudan, hvor han både har haft sin gang i Kvalitet og i laboratoriet.

Opgaven med at starte et smagspanel var defineret for Andreas, inden han startede

- Sensorik er et af mine helt store interesseområder. Så jeg syntes, at opgaven var enormt spændende og et godt match til mig. Og jeg har selv været igennem en lignende træning til et smagspanel i forbindelse med min uddannelse, forklarer han.

 

Skulle træne kollegerne

Andreas fik fra begyndelse til opgave at finde ud af, hvad det kræver at uddanne et internt smagspanel, og derefter stå for at træne kolleger, der var interesserede i at blive en del af panelet.

- Det er en større opgave at stå for testdesign og træning. Men der var godt opbakning og interesse fra kolleger i mange forskellige afdelinger, fortæller han.
Kollegerne har nu været igennem træningen, så smagspanelet kan være en integreret del af vores fødevaresikkerhed

Andreas Kristensen vender dog selv tilbage til studierne her ved forårssemesteret.

Lignende indhold