Toms Gruppen

Toms høster store gevinster ved at samle ingrediensindkøb.

Hos Toms Gruppen A/S har man opnået betydelige besparelser på mandetimer og budgetter ved at samle indkøbet af 50 ingredienser hos én leverandør. Samtidig kan koncernindkøbsfunktionen nu fokusere på strategiske råvarer.

Med en årlig produktion, der bl.a. omfatter over 15.000 tons chokolade, er Toms blandt Nordens største konfektureproducenter, og råvareforbruget er i sagens natur enormt. Indkøbsafdelingen oplevede et uforholdsmæssigt stort tidsforbrug på perifere ingredienser og har derfor valgt at samle indkøb og logistisk håndtering af 50 artikler, der udgør en begrænset del af det samlede volumen.

- Vi er eksperter i at indkøbe de ca. 100 kerneråvarer, som tegner sig for langt størstedelen af budgettet. Det drejer sig eksempelvis om kakaobønner, sukker, mandler og nødder. Uforholdsmæssig megen tid blev brugt på forhandlinger og anden kontakt med de 10 leverandører, som forsynede os med de resterende 50 ingredienser som fx kondenseret mælk og diverse tilsætningsstoffer. Derfor inviterede vi en håndfuld af dem til at give tilbud på at overtage hele leverancen, forklarer Andreas Hansen, der er Group Purchasing and Sourcing Manager hos Toms.

 

Sparer både tid og penge 

Ifølge Andreas Hansen kunne tre af de inviterede leverandører tilbyde samtlige 50 varer. Efter at have vurderet disse op mod hinanden faldt valget på Procudan, der specialiserer sig i supply-chain-management-løsninger til den skandinaviske levnedsmiddel- og pharmaindustri.

- Vores forventning var først og fremmest at spare tid og dermed frigøre ressourcer til opgaver af større økonomisk betydning samt at spare penge på at overlade indkøbet af perifere produkter til andre med større erfaring og volumen. Begge dele er lykkedes, fortæller Andreas Hansen.

Desuden lægger indkøbschefen vægt på, at det har medført tidsbesparelser i forbindelse med daglige, operationelle indkøb i produktionen at nøjes med én leverandør i stedet for ti, ligesom der spares fragtomkostninger ved at få produkterne udsendt samlet fra lager.

- Her passer det fint, at Procudan er fysisk repræsenteret i Danmark og Sverige, hvor hoveddelen af vores produktion foregår. Endelig er det væsentligt for kvalitetsafdelingen, at al kvalitets- og CSR-dokumentation relateret til de 50 ingredienser er samlet hos Procudan.

 

Konkurrenter som underleverandører

Kun én ting har ikke været helt som forventet.

- Vi har haft lidt urealistiske forventninger til, hvor mange ingredienser der uden videre kunne erstattes. I nogle tilfælde har det i praksis været for dyrt og omstændeligt at få alternativer godkendt af vores produktion og kvalitetsafdeling, og vi har da holdt fast i de gamle. Her har det dog fungeret fint, at de hidtidige leverandører er blevet underleverandører hos Procudan, så vi kan nøjes med at handle ét sted, siger Andreas Hansen.

Faktisk har det intensiverede samarbejde med Toms Gruppen lagt fundamentet til et helt nyt forretningskoncept hos Procudan.

- At tilføre værdi til vores kunders forsyningskæder har i mange år været Procudans mission. Opgaven hos Toms viste, at der kan være store gevinster at hente for virksomheder, der tør tænke i nye baner. Vi lancerede derfor Single Point Sourcing, som handler om at tilføre ressourcer og frigøre potentiale hos vores kunder ved at udnytte synergi omkring eksempelvis indkøb, logistik- og lagerløsninger, produktoptimering, risikostyring og ikke mindst kvalitetssikring. Det oplever vi stor interesse for, siger markedsdirektør Morten K. Andreasen fra Procudan.

Han påpeger, at kunden bibeholder det overordnede ansvar for de berørte produkter og overdragede opgaver, og at kundens overblik sikres gennem teknologi og løbende dialog.

- Løsninger som den, Toms har implementeret, indebærer et meget stort potentiale for at opnå merværdi uden at løbe forretningsmæssige risici. Det får flere og flere virksomheder øjnene op for, slutter markedsdirektøren.


Toms Gruppen

Med fabrikker i Danmark, Sverige, Tyskland og Polen – beskæftiger ca. 1.200 medarbejdere. Koncernen, der har rødder tilbage til 1924, fremstiller en lang række velkendte brands, herunder Toms, Ga-Jol, Anthon Berg, Bon-Bon, Galle & Jessen, Pingvin, Feodora og Hachez. www.toms.dk

Lignende indhold