Sennepsfrø findes i 2 forskellige slags; brune og gule, og de smager forskelligt. De brune er bitre med en brændende smag, mens de gule er de mest velkendte herhjemme med en sødlig, varm smag, der prikker lidt på tungen. Sennep kan derfor både rive i næsen, så tårerne springer, men også være cremet og mild.

Den findes i 2 varianter, nemlig Industri og Spice grade. Smagen og styrken kan variere meget fra høst til høst og endvidere efter hvilken oprindelse, frøet har.

Sennep kommer i mange varianter, som dog alle tager udgangspunkt i de små, gule sennepsfrø. For at frøene kan levere næserivende skarphed, kræver det, at de stødes til pulver, sættes i blød i vand eller vin, for i sig selv er de ikke så stærke. Iblødsætningen sætter gang i en kemisk proces, der lokker skarpheden frem, og det kan blive ret kradsbørstigt. Derfor kan det være nødvendigt at tæmme skarpheden med både eddike, honning eller sukker.