Nigella frø – eller sort kommen – er en er en enårig, urteagtig plante med en opret, spinkel vækst, tilhørende ranunkelfamilien. Planten har hvide blomster med blåligt skær. Efter blomstring sidder frøkapslen tilbage. Den ligner valmuens frøkapsel og indeholder de mange små, trekantede, sorte frø. Planten hvorfra frøene kommer, er naturligt udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Indien og Sydeuropa. Nigellafrøene har et par tusind år på bagen. De har været brugt medicinsk i over 3.000 år.

Nigellafrø er hårde, og smager let bittert som karse, men har også en let sødme som eftersmag. De er Asiens svar på vores birkes. De bruges som drys på brød i Mellemøsten og Tyrkiet, og de er ofte tilsat de indiske, flade naan-brød. Desuden indgår nigellafrø ofte i chutneyer og krydderiblandinger.

Nigellafrø indeholder 35% vegetabilsk fedt og umættede fedtsyrer, 32% kulhydrater og 20% protein.